Wilvdvleuten » Specials » Indische recepten
Wilvdvleuten: Informatie van A tot Z

Recepten voor de Indische rijsttafel en veel meer

Recepten voor de Indische rijsttafel en veel meer De Indische recepten die wij kennen, zijn een geschenk van onze Indische Nederlanders. Na de jarenlange overheersing door Nederland van Indonesië zijn velen gevlucht uit hun land van oorsprong. Vaak omdat zij getrouwd waren met Nederlanders. Zij brachten ons die heerlijke keuken met zo veel lekkere kruiden. De Indonesische keuken heeft veel overeenkomsten met de Chinese. Waar de Chinezen ons er altijd sambal bij geven, zijn de Indische gerechten zelf gekruid.

De Indische keuken

Oorspronkelijk is deze keuken natuurlijk de Indonesische keuken. Door de Indische Nederlanders, die de recepten mee naar Nederland namen, hebben wij deze Oosterse keuken goed leren kennen. Veel gerechten zijn te gebruiken als hoofdgerecht. Ook zijn ze te integreren in een Indische rijsttafel. De Indonesiërs eten zelf vooral rijst, met een klein bijgerecht. Met grote feesten wordt de rijsttafel bereid.

De kruiden

De kruiden zijn de essentiële onderdelen in de Indische keuken. Door de samenstelling van de kruiden en door de hoeveelheden die in zo'n samenstelling worden gebruikt, krijgt elk gerecht een authentieke smaak. De kok zelf bepaalt die smaak. De in Nederland bekende gerechten zijn door de koks zo bereid omdat ze de Nederlandse smaak willen plezieren. Een echte Indische kok zet een gerecht naar zijn eigen hand door het gebruik van kruiden.

De meest gebruikte kruiden zijn: ketoembar, djahé, laos, djinten en sereh
De Indische kok gebruikt natuurlijk ook knoflook en uien. De lombok (grote peper) en de tjabé rawit (kleine peper) behoren ook vaak tot de ingrediënten. De verse blaadjes djeroek poeroet en salam geven een lekkere frisse smaak.
En natuurlijk worden vele soorten sambal gebruikt.

Sambal

Sambals zijn samengesteld uit: kruiden.
In een vijzel (volgens oud gebruik) of in een keukenmachine kunnen vele soorten kruiden gemengd worden tot een sambal.
Lekkere soorten zijn:
  • Sambal Brandal
  • Sambal Badjak
  • Sambal Gandaria
  • Sambal Manis
Heerlijk zijn ook de olie sambals die door toko's en restaurants zelf worden gemaakt.

Alles is in de winkel en op de markt te krijgen

Vroeger had één merk sauzen de monopoliepositie. Nu zijn alle ingrediënten overal te verkrijgen. Bij elke toko kan men zowel vers als in een potje de diverse kruiden krijgen. Ook supermarkten met een groot assortiment bieden heel veel mogelijkheden. Op de markt liggen ook de meest bekende kruiden en groentes. Mensen uit een dorp zullen nog wel naar de stad moeten.
Het is niet moeilijk meer om een Indische rijsttafel te bereiden. Wel hebt u er tijd voor nodig.
Recepten Indische kip ketjap en kip kerrie

Recepten Indische kip ketjap en kip kerrie

Indische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rijsttafel, maar ook los daarvan is het een heerlijk "snoepgerecht". Men kan het se…

Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoep

Kip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te maken. Bij de Indische rijsttafel is het een van de vleesgerechten, of men maak…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboe

Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboe

Voor de liefhebbers van de Indische keuken volgen hier enkele recepten. De Indische gerechten zijn te integreren in een Indische rijsttafel, maar kunnen ook het hoofdgerecht van een maaltijd vormen. B…
Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meer

Recepten voor de Indische rijsttafel met rundvlees en meer

De Indische keuken is een fantastische keuken om aan je fantasie gehoor te geven. Als je de basiskruiden in de gaten houdt, af en toe iets weglaat of toevoegt, heb je meteen weer een heel ander, doch…
Recepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajam

Recepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajam

De Indische keuken, naar Nederland gebracht door de Indonesische mensen, die eind jaren 40 naar Nederland zijn gekomen, is , met de Chinese, de meest gevarieerde keuken van de wereld. Dat heeft te mak…
Recepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meer

Recepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meer

De Indonesiche rijsttafel is al sinds de repatriëring van de Indische Nederlanders geliefd bij vele Nederlanders. Lang konden we die niet zelf maken, maar door de vele recepten die vrijgegeven zijn do…
Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel

Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreel

De Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui en knoflook. Hier volgen enkele recepten voor de Indische rijsttafel. Indische…
Gepubliceerd door Wilvdvleuten op 19-06-2011, laatst gewijzigd op 21-07-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!