Recepten voor de Indische rijsttafel en veel meer
De Indische recepten die wij kennen, zijn een geschenk van onze Indische Nederlanders. Na de jarenlange overheersing door Nederland van Indonesië zijn velen gevlucht uit hun land van oorsprong. Vaak omdat zij getrouwd waren met Nederlanders. Zij brachten ons die heerlijke keuken met zo veel lekkere kruiden. De Indonesische keuken heeft veel overeenkomsten met de Chinese. Waar de Chinezen ons er altijd sambal bij geven, zijn de Indische gerechten zelf gekruid.
De Indische keuken
Oorspronkelijk is deze keuken natuurlijk de Indonesische keuken. Door de Indische Nederlanders, die de recepten mee naar Nederland namen, hebben wij deze Oosterse keuken goed leren kennen. Veel gerechten zijn te gebruiken als hoofdgerecht. Ook zijn ze te integreren in een Indische rijsttafel. De Indonesiërs eten zelf vooral rijst, met een klein bijgerecht. Met grote feesten wordt de rijsttafel bereid.
De kruiden
De kruiden zijn de essentiële onderdelen in de Indische keuken. Door de samenstelling van de kruiden en door de hoeveelheden die in zo'n samenstelling worden gebruikt, krijgt elk gerecht een authentieke smaak. De kok zelf bepaalt die smaak. De in Nederland bekende gerechten zijn door de koks zo bereid omdat ze de Nederlandse smaak willen plezieren. Een echte Indische kok zet een gerecht naar zijn eigen hand door het gebruik van kruiden.
De meest gebruikte kruiden zijn:
ketoembar, djahé, laos, djinten en sereh
De Indische kok gebruikt natuurlijk ook knoflook en uien. De lombok (grote peper) en de tjabé rawit (kleine peper) behoren ook vaak tot de ingrediënten. De verse blaadjes djeroek poeroet en salam geven een lekkere frisse smaak.
En natuurlijk worden vele soorten sambal gebruikt.
Sambal
Sambals zijn samengesteld uit:
kruiden.
In een vijzel (volgens oud gebruik) of in een keukenmachine kunnen vele soorten kruiden gemengd worden tot een sambal.
Lekkere soorten zijn:
- Sambal Brandal
- Sambal Badjak
- Sambal Gandaria
- Sambal Manis
Heerlijk zijn ook de olie sambals die door toko's en restaurants zelf worden gemaakt.
Alles is in de winkel en op de markt te krijgen
Vroeger had één merk sauzen de monopoliepositie. Nu zijn alle ingrediënten overal te verkrijgen. Bij elke toko kan men zowel vers als in een potje de diverse kruiden krijgen. Ook supermarkten met een groot assortiment bieden heel veel mogelijkheden. Op de markt liggen ook de meest bekende kruiden en groentes. Mensen uit een dorp zullen nog wel naar de stad moeten.
Het is niet moeilijk meer om een Indische rijsttafel te bereiden. Wel hebt u er tijd voor nodig.