Landeninformatie, wat is dat voor land?
Landen leren kennen is iets dat heel veel mensen tegenwoordig willen. Wij willen weten hoe een land er uitziet, of we de steden mooi zullen vinden, wat voor mensen er wonen en wat we er zoal kunnen doen. Dat geldt voor de landen om ons heen, maar ook voor verre bestemmingen in andere werelddelen. Voordat men naar een land gaat, op vakantie of met andere doeleinden, leest men graag het een en ander over zo'n land. Dat kan hier.
Landen en hun bevolking
Rond het jaar 1600 was de wereldbevolking kleiner dan het aantal inwoners van het huidige India. In de laatste eeuwen heeft de bevolking zich meerdere malen verdubbeld. In de rijke landen van de wereld is de groei gestopt. Het niveau van geboorten is sterk gedaald. Ondanks de ontwikkelingssamenwerking, waardoor het sterftecijfer in veel landen daalde, is de geboortegroei in die landen nog steeds hoog. De levensverwachting is in rijke landen veel hoger. Overbevolking dreigt. Door de eeuwen heen zijn mensen weggetrokken uit hun land van oorsprong. Meestal liggen daar honger en oorlog aan ten grondslag. In de 17de eeuw kwam daar ook de slavernij bij. Duizenden mensen uit Afrika werden over de Atlantische Oceaan naar de nieuwe wereld gebracht om daar in mijnen en op katoenvelden te werken. De huidige landverhuizingen hebben hun oorzaak nog steeds in oorlog en uitbuiting.
Geschiedenis
De geschiedenis van landen doet ons hun huidige bestaan begrijpen. Verdiept men zich in het verleden, dan weet men waarom een bepaalde cultuur zich in een land heeft ontwikkeld. Waarom treft men in de landen van Zuid-Amerika de prachtige koloniale bouwstijl van Spanje en Portugal? Waarom spreken veel Afrikanen Engels of Frans? Waarom zijn de Nederlanders in andere delen van de wereld zo bij hun eigen cultuur gebleven? Alles is terug te vinden in de geschiedenis.
Ontstaan van de werelddelen
In miljoenen jaren tijd zijn onze continenten op drift geraakt. 10 miljoen jaar geleden brestond onze aarde uit .één continent. Als men de puzzelstukken van de werelddelen bekijkt, is duidelijk dat deze ooit in elkaar gepast hebben. Door de aardplaten onder de aardkorst en het magma in het diepste der aarde worden aardbevingen en vulkaanuitbarstingen veroorzaakt. Hele gebieden kunnen worden weggevaagd of van uiterlijk veranderd. Berggebieden ontstonden en landen verdwenen in zee.
Flora en fauna
Klimaatsveranderingen zorgden voor het voorkomen in bepaalde landen van de diersoorten die wij nu kennen. Elk land, elk werelddeel kent zijn eigen soorten planten en dieren. Een bewijs dat de natuur zijn eigen gang gaat en dat de mens niet veel meer kan doen dan in stand houden
Bezienswaardigheden
Elk land op aarde heeft zijn eigen bezienswaardigheden. Ook weer gevormd door de natuur en door hoe de bevolking met die natuur is omgegaan. Gelukkig beseft men in onze tijd dat het zeer belangrijk is voorzichtig om te gaan met de natuur. De Unesco heeft een lijst met Wereld Erfgoed opgesteld waarop vele natuurgebieden en ook prachtige steden die zo moeten blijven omdat ze zo mooi en zo belangrijk zijn voor het voortbestaan van onze aarde.