Taal, spelling, ontleden en voorlezen
Taal is het belangrijkste dat er is voor een mens. De Nederlandse taal is voor de Nederlanders belangrijk. Het is zaak dat men de taal goed spreekt en dat men hem goed schrijft. Het mooiste dat een mens kan veroveren is een uitgebreide woordenschat, want dan kan men de taal zo mooi maken als men zelf wil. Het is een genot te kunnen spelen met taal, de woorden juist te kunnen schrijven en veel boeken te lezen, waardoor men zich steeds meer ontwikkelt.
Taal
Taal begint bij Woordenschat. Als kinderen al op vroege leeftijd een grote woordenschat bezitten, zullen zij veel gemakkelijker lessen kunnen volgen. Zij worden niet gehinderd door onbegrijpelijke woorden, waardoor zij zowel mondelinge als schriftelijke teksten niet volledig kunnen doorgronden. Het is dus heel belangrijk zo spoedig mogelijk kleine kinderen in te wijden in onze mooie taal. Praat veel met kinderen, vertel hun veel en luister naar hun vragen. Beantwoorden van gestelde vragen is de basis van de taal en de basis van een leergierig kind, dat weet dat er naar hem geluisterd wordt.
Spelling
Als men de Nederlandse Taal schriftelijk ook wil beheersen, is het zinvol de regels van de spelling te beheersen. De Nederlandse spelling hangt van regels aan elkaar. Al op de basisschool krijgen kinderen die regels van de spelling onder ogen. Daarna zullen ze er op het voortgezet onderwijs op voortborduren. Werkstukken moeten worden gemaakt en spreekbeurten gehouden. Vooral de werkwoordspelling is hierbij belangrijk. Als men daar de regels niet van kent, zal een verkeerd gespelde persoonsvorm niet opvallen bij de spellingcorrector van de computer. Die ontleedt namelijk niet, maar kijkt slechts naar het woord zelf. De corrector zal dus de fouten er lang niet altijd uithalen. Het woord "verteld" of "vertelt" zal door de schrijver zelf goed moeten worden geschreven. In de eerste vorm is het namelijk een voltooid deelwoord, in de tweede vorm een persoonsvorm. Werkwoordspellingregels zijn dus erg belangrijk om zelf te beheersen.
Ontleden
Ontleden, waar lang niet altijd iedereen de zin van inziet, is heel belangrijk. Behalve om de tekst te begrijpen, te zien wat de zin van een tekst is, is het ook belangrijk om te weten hoe je werkwoordvormen moet schrijven. Het staat niet erg intelligent als men een tekst schrijft met veel fouten erin. Vooral is het belangrijk het onderwerp en een persoonsvorm in een zin te herkennen. Het onderwerp in een zin bepaalt altijd hoe de persoonsvorm wordt geschreven. Men kan zeggen: "Ik vind dat meisje heel erg aardig". "Ik " is het onderwerp, daarom schrijft men "vind" zonder T. In : Hij vindt dat meisje aardig" is "hij" het onderwerp, daarom schrijft men "vindt" met een T. Belangrijk dus, om te ontleden. Elke zin weer!
Begrijpend luisteren en voorlezen
Een klein kind begint zijn woordenschat op te bouwen door begrijpend te luisteren. Door gesprekken met kinderen te voeren helpt men mee die woordenschat op te bouwen. Regelmatig voorlezen, liefst interactief, is een heel leuke, gemakkelijke manier om de woordenschat uit te breiden. Voorlezen is een van de leukste manieren om een kind met allerlei zaken kennis te laten maken via mooie prentenboeken met leuke verhalen. Kleine kinderen leven mee met het verhaal en leren zo heel veel. Begrijpend luisteren is de basis voor begrijpend lezen.