Vogels, voortplanting,vliegen, vogeltrek, evolutie
In het Pleistoceen, van 1,2 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden, kende Europa vier ijstijden (glacialen). Tussen die vier ijstijden in was het klimaat gematigd. In die tijd waren er op de gematigde breedte van de aarde (de onze dus) al de nodige zoogdieren en vogels. Dieren die goed gehard waren tegen koude perioden. Na de laatste ijstijd stierven zoogdieren als de mammoet en de wolharige neushoorn uit. IJstijdvogels wisten zich te handhaven.
Afstamming
In 1861 werd in Duitsland, Beieren de
Archaeopterix gevonden., een fossiel van een vogel. Hij leek zodanig op een dinosaurus, dat hij werd gezien als de ontbrekende schakel tussen dinosauriërs en vogels. Langzamerhand werden meer fossielen gevonden. Rond 1980 werden in Spanje, bij Las Hoyas, in de Krijtlagen van een steengroeve, fossielen gevonden uit de tijd van de dinosauriërs: men vond een vogel. Deze vogel was ongeveer zo groot als een mus, met een korte staart. Hij werd
Iberomesornis genoemd.
Rond die zelfde tijd werd in China, in de provincie Gansu, de eerste fossiele vogel gevonden van een hele reeks:
Gansus yumenensis. De gevonden vogels vertoonden geavanceerde vogelkenmerken. Naast vogels werden in China ook dinosauriërs gevonden.
Reptielen of vogels
Onderzoeken naar fossiele vondsten waren verrassend. De oudste fossielen bleken oorspronkelijke kenmerken van reptielen te hebben, maar ook geavanceerde kenmerken van vogels. Vogels zullen dus afstammen van reptielen.
Evolutie
In het Boven-Paleoceen (na het uitsterven van de dinosauriërs) leefden zoogdieren en vogels, die soms sterk op elkaar leken.
Er waren loopvogels, met veren en zonder vleugels. Sommige waren wel drie meter hoog en hadden scherpe, kromme snavels.
Phororhacos en
Gastornis zijn daar voorbeelden van. Zij maakten lopend en rennend jacht op zoogdieren. Met hun klauwen en snavel doodden zij de zoogdieren.
Een stap in de eerste evolutie van vogels was het benutten van veren voor de slagvlucht. Vogels werden goede vliegers. Bij fossiele vondsten bezaten sommige vormen van vogels ook tanden. Nu, bij de moderne vogels, zijn die alle verdwenen. Er wordt van uitgegaan dat dezelfde gebeurtenissen in het Krijt, die de dinosaurussen deed uitsterven, ook gezorgd hebben voor het uitsterven van de grote diversiteit aan toen bestaande vogels. Slechts weinige vogels overleefden. Onze vogels zijn daar afstammelingen van.